
Havalimanında ilk güvenlikten sonra karşımıza çıkan sıralı dizilmiş yerlere verilen isimdir. İngilizce “Counter” kelimesinden Türkçemize geçmiş halidir. Kontuarlarda hangi işlemler yapılır? Burada işlem yapılırken nelere dikkat etmeniz gerekir? Kontuarlarda en hızlı şekilde nasıl işlem yaparsınız? Kontuarlara uğramadan nasıl uçuş bölümüne geçiş yapabilirsiniz? Biniş kartınızı almış olmanız, size kontuarlarda nasıl bir fayda sağlar? Bunun gibi sorularımıza cevap aradığımız yazımıza başlayalım.
Yapılan İşlemler?

Kontuarlarda sadece bir işlem yapılır diyemeyiz. Lakin aklımıza gelen ilk işlem, uçuşunuz öncesi bagaj tesliminin yapıldığı yer olarak aklımızda kalmıştır. Buraya yolcular gelir ve biniş kartlarını alarak bagajlarını teslim eder. Ayrıca online checkin yaparak sistemin vermiş olduğu koltuk numarasını değiştirmek istediğinizde de bu noktalardan koltuk değişimi işlemi yapabilirsiniz. Uçağınızın durumu hakkında bilgi talep edebilirsiniz. Uçuş da bir gecikme nedeniyle ikram verileceği zaman, ikram çeklerini de bu noktalar dağıtmaktadır. Lafın kısası, bilet işlemleri harici bütün işlemleriniz havalimanlarında bu noktalardan gerçekleşir. Bu nedenle havalimanına girildiğinde, ilk güvenlikten hemen sonra karşınıza kontuar noktaları gelir.
Kontuarların Dizilimi Nasıldır?
Her bir kontuar bir havayolu şirketine tahsis edilir. Havalimanı hangi şirketin merkez havalimanı üssü ise, en fazla kontuar sayısı ilgili hava yolu şirketine tahsis eder. Aynı zamanda, ilgili hava yolunun tarifeli uçak sayısına bağlı olarak değişir diyebiliriz. Havalimanı işletmesi kontuarları havayollarına kiralar. Bir tarifeli uçak için en az 2 kontuar tahsis edilmesi zorunludur. Gelen yolcular bir karışıklık yaşamasın diye, belli kümelerdeki kontuarları aynı havayolu şirketine tahsis eder. Neredeyse bütün havalimanlarında her bir kontuar kümesi HARF (A,B,C) ile işaretlenmiştir. Aynı şekilde karışıklığı en aza indirmek maksadıyla, iç hatlar, dış hatlar ve mobil checkin olarak da ayrı ayrı sınıflandırılır. Bir sıradaki kontuarların en baş noktalarında kontuar sorumlu personelinin kontuarları mevcuttur. Bu kontuarlarda müşteri direkt olarak kabul edilmez. Checkin işlemlerinde sorun yaşayan yolcuların işlemlerinde ve sistem ile problem yaşayan personellere destek olur. Her kontuarın üzerinde bir monitör olur. Bu monitörlerde hangi uçuşların kabul edileceği her zaman yazar.
Mobil Checkin’in Önemi

Online checkin yaparak havalimanına gelen ve bagaj teslimi yapmak isteyen yolcular için tahsis edilmiş olan kontuarlardır. Bu kontuarlarda sadece bagaj teslimi kabul ederler. Yolcuya bir biniş kartı basılmasına gerek olmadığından burada bekleme süresi daha azdır. Aynı zamanda yolcu kendi başına pasaport / kimlik bilgilerini internet üzerinden giriş yapmış olduğundan işlemler çok hızlı ilerler. Mobil biniş kartınız ve hüviyetinizi personele ibraz ederek bagajınızı hızlı bir şekilde teslim edebilirsiniz. Mobil biniş kartınız ile bagaj teslimi yapmak istediğinizde “Online Checkin” kontuarını hemen listelerden veya bir personele danışarak bulabilirsiniz. Biniş kartı yazımıza göz atabilirsiniz.
Self Checkin Bankoları

Teknolojinin gelişimi ile bir çok havalimanına, havayolu şirketleri Self checkin bankoları tahsis etmiştir. Bu cihazlara personel tahsis edilmediğinden maliyet bakımından havayolu şirketlerinin lehine bir durumdur. Malum, belli bir yaş üstü yolcuların teknoloji ile sorun yaşadığından ( gerçi bu makineler ne gençler gördü 🙂 ) 20, 30 makineye bir personel tahsis ederek problem yaşayan yolculara yardım ederler. Bagajı olmayan yolcular kendi uçuşlarına kayıt yapabildiği cihazlardır. Yolcu rezervasyon numarasını veya bilet numarasını veya uçuş numarasının girişini yaparak kendi biniş kart çıktısını alır. Böylelikle yolcu kontuar sırasına girmeden direkt 2. güvenlik noktasına giderek uçak kapılarının bulunduğu salona geçer
Dikkat Edilmesi Gereken Konular
Bir kontuar sırasına girmeden önce doğru kontuarların sırasına girdiğinizden emin. Sıraya girdiğiniz kontuarların üst bölümlerindeki monitörlerde sizin katılacağınız uçuşun ismi veya şirketin sembolünün yer aldığından emin olun. Çünkü, yüksek sezonlarda kontuar sıraları çok uzun sürer. Ve sizin vaktinde geldiğiniz bir uçuşa katılım yapamaya bilirsiniz. Kontuar küme harflerine dikkat ediniz. Mobil checkin kontuarı olup olmadığını personele danışınız.
Kontuarlarda Hızlı İşlem

- Her zaman havalimanına gelmeden önce online checkin yaparak mobil biniş kartınızı temin edin. Bagajınız;
- Olmadığı durumlarda direkt 2. güvenlik noktasına ilerlersiniz.
- Olması durumunda ise “Online Checkin” kontuarında hızlı bir şekilde işlem yapabilirsiniz.
- Self checkin cihazları olması durumunda bu makineleri kullanın. Bagajınız olsa bile buradan alacağınız biniş kartı ile online checkin kontuarlarında işlem yapma hakkı kazanırsınız.
- Size yabancı bir havalimanında uçuş gerçekleştireceğiniz zaman, ilk giriş kontrol noktasındaki güvenlik personeline kontuar harfinin nerde olduğunu sorun. Çünkü büyük havalimanları çok karışık yerlerdir.
- Uçuşunuzun yolcu kabulünün kapanmasına çok az bir süre kalması durumunda, direkt kontuar sorumlusu bankoya başvurunuz. Çünkü sizin ne zaman kontuar sırasına girmiş olduğunuzun önemi yoktur. Ne zaman kontuardaki personel ile yüz yüze başvurduğunuzun önemi vardır.
İster Yurtiçi, ister Yurtdışı uçuş gerçekleştirin, bu noktalara uğramadan uçuşunuza katılamazsınız. Aynı zamanda yüzlerce yolcuya hizmet verebilen, aynı zamanda havalimanının kalbi olan olan Kontuarlar. Bu sistemin nasıl çalıştığını bilirseniz, o kadar az mağdur olursunuz.
Merak etmiş olduğunuz bir konu veya yaşamış olduğunuz bir anınız var ise bizimle paylaşın.
İyi seyahatler dileğiyle,