ucak gitti
Uçağımı Kaçırdım

Uçak ile seyahat günümüzün en sık başvurulan seyahat aracıdır. Uzak mesafeleri yakınlaştırdığı gibi seyahatleri de hayatımızın artık vazgeçilmezi olmuştur. Günübirlik yurtiçinde istediğiniz şehre gidebildiğiniz gibi, istediğinizde de yakın mesafelerde bulunan ülkelere bile günübirlik iş seyahatlerine gidiliyor. 4 Saat uçuş mesafesinde 30’a yakın ülke olduğunu düşünürsek, hiç de az sayılmayacak bir seyahat potansiyelimiz bulunmaktadır. Gelgelelim her zaman işlerimiz planlandığı gibi gitmiyor. Ve havalimanında uçuş öncesi bütün yapılması gerenleri yapmanıza rağmen gene de uçuşunuzu kaçırabiliyorsunuz. Öncelik şunu belirtmekte fayda var. Burada sorumluluk her zaman size aittir. Uçuşunuzu kaçırmamak için nelere dikkat etmeniz gerekir?

airport konum
Havalimanı Konum

Havalimanınızı Kontrol Edin

Türkiye’nin artık seyahat potansiyeli olan büyükşehirlerde birden fazla havalimanı bulunmaktadır. Öncelikle seyahat edeceğiniz şehirde birden fazla havalimanı var mı? İlk olarak bunun kontrolünü yapınız. Biletinizin hangi havalimanından olduğu sizin sorumluluğunuzdadır.

Havalimanı Ulaşım

Havalimanları geniş alanlara ve üst seviye güvenliğe ihtiyaç duyduğundan genellikle şehir dışlarına inşa edilir. Bu nedenle neredeyse her zaman özel ulaşım şirketleri bulunmaktadır. Uçuşunuzdan belli bir süre önce havalimanında olmanız gerektiğini düşünürsek, ilgili ulaşım araçlarının kalkış saatlerini öncesinde kontrol ediniz. Ve sizin uçuşunuza en uygun olan kalkış saatli otobüsü tercih ediniz.

En Az 2 Saat Önce Havalimanında Olun

Uçuşunuzda kalkış saatine 2 saat kala havalimanında olunuz. Bütün Havayolu şirketlerinde geçerli olan bir kuraldır. Havalimanı güvenlik seviyesi en üst seviyede olması nedeniyle işlemlerin yapılması için belli bir süreye ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı zamanda checkin kapanma süre kuralı bulunmaktadır. Bu süre sonrasında gelen hiçbir yolcu kabul edilmez. Bu süre biletiniz üzerinde yazdığı gibi, bir şirket bütün uçuşlarında aynı kuralı uygulamaktadır. Bu uçuş yurtdışı olması durumunda +1 saat eklemenizde fayda var. Havalimanına erken gelme süresini etkileyen en önemli faktör, sezon nedeniyle oluşan yoğunluklardır. Örneğin yaz turizmi yapılan bir şehirden uçuş yapacak iseniz, kışın mevsimleri sakin olacaktır. Lakin yazın çok yoğun olacağından +1 saat önce havalimanına gitmeniz önerilir. Aynı şekilde kış turizmi yapılan bir bölgede de tam tersi durum söz konusudur. Ülke genelinde yapılan tatillerin de büyük etkisi bulunmaktadır. Örneğin Okul açılma ve kapanma dönemlerini örnek olarak gösterebiliriz.

Mobil Biniş Kartınızı Önceden Temin Ediniz

mobil

Her zaman dikkat etsek de, her şey planlandığı gibi olamayabiliyor. Gerek trafik, gerekse de işlerin uzaması nedeniyle zamanında havalimanına gidemiyoruz. Havayolu şirketleri artık bütün yolcularını Mobil Biniş Kartı almaları için teşvik etmektedir. Havayolu, mobil biniş kartı alan yolcular için daha az işgücü tahsis ettiği ve aynı zamanda yolcu için de checkin kapanma süre kısıtlaması olmaması nedeniyle, 2 tarafın da lehinedir. Aynı zamanda yolcunun sadece el bagajı var ise, uçak bölümüne direkt geçiş hakkı kazanır.

Biniş kartı yazılarımıza göz atabilirsiniz. Biniş Kartı BilgileriBiniş Kartı ne demek?

Monitör Takibi

Havalimanına zamanında geldiniz ve bütün işlemleri belirtilen sürelerde bitirdiniz. Uçuş bölümüne geçtiniz. burada işlemleriniz bitmiyor. Sizin en son sorumluluğunuz zamanında uçak kapısında olmanızdır. Bu zaman biniş kartınızın üzerinde yazmaktadır. Maalesef bu yazı biniş kartı üzerindeki en küçük puntolar ile yazılmaktadır. Uçak kapılarında dikkat ederseniz “PASS Bilet” sahibi ilgili havayolu şirketi personelleri beklemektedir. Bir yolcu gelmese de “ben” seyahat etsem diye beklerler. Yoğun seferlerde bu durum yaşanılmaktadır. Aynı zamanda havalimanı operasyonu her zaman zamanında uçak kapatmak zorundadır. Geç kapatması durumunda ilgili havayolu şirketi liman işletmesine bir ceza ödemektedir. Sizin yolcu olarak sorumluluğunuz zamanında uçak kapısında olmanızdır. Monitör takibinin önemi, seyahat edeceğiniz uçağın kapısının değişmesi gibi durumlarda önem arz etmektedir. Her zaman yaşanmasa da her 10 uçağın 2 sinin uçak kapısı operasyon nedenleri ile kapı değiştirmektedir. Uçak kapısına gitmeden önce son bir kez daha monitör kontrolü yapmanızdır. Monitör takibi hakkında daha detaylı bilgi için yazımız.

Bütün Önlemlere Rağmen Uçağınız Kaçtı

Bir yolcu olarak üzerinize düşen bütün önlemleri almanıza rağmen uçak kapısı kapanmadan kapıda olamadınız. Veya yanlış kapıda beklemiş olabilirsiniz, rahatsız olabilirsiniz, lavabo ihtiyacınız olabilir.

Her ne şekilde olursa olsun maalesef bu sorumluluk sizdedir. Burada artık yapabileceğiniz çok bir işlem bulunmuyor. Artık bu noktada sizin bilet kurallarınız geçerlidir. Detaylı bilet kuralları yazımız.

Ne Yapmalısınız?

Biletinizin olduğu bilet satış ofisine giderek biletinizi kontrol ettirmeniz gerekir. Bilet değişikliğe izin veriyor ise ve var ise bir bedel ödeyerek bir sonraki uçuşa biletinizi değiştirebilirsiniz. Uçuş da yok ise o gün evinize geri dönersiniz. Biletiniz yanması durumunda küçük bir meblağ da olsa zorunlu devlet vergilerinin iadesini talep ediniz. Lütfen aşağıdaki yalanları satış ofisinde sarf etmeyiniz.

Uçuşa katılmadığınız zaman güvenlik nedeniyle uçaktan bagajınız indirilir. Kayıp Bagaj ofisinden bagajınızı teslim alabilirsiniz.


İyi seyahatler dileğiyle,