Uçak bileti satın alınmak istenildiğinde, havayolu şirketleri her defasında farklı bir ücret üzerinden satış yapar. Halbuki herkes aynı uçakta olmasına rağmen neden uçak bileti fiyatları anlık olarak değişir? Aynı zamanda uçakta olan yolcular biletlerini neden farklı fiyatlardan satın almıştır? Uçak bileti ücretleri kaç kalemden oluşur? Uçak bileti satın alırken nelere dikkat etmemiz gerekir? Bu sorulara cevap bulacağız.

Uçak Bileti Kaç Kalemden Oluşur?

Uçak biletini muhasebesel olarak incelediğimiz zaman aşağıdaki ücret kalemleri ile karşılaşırız. Satış yapılan bütün uçak biletlerinde belirtilen ücretler söz konusudur.

  1. Koltuk Ücreti
  2. Zorunlu Devlet Vergileri
  3. Havayolunun Tahsil Ettiği Harç
  4. Hizmet Bedeli

1. Koltuk Ücreti:

Havayolu şirketleri kabin içerisinde bulunan her bir koltuğu farklı ücretten satışa çıkarır. İlk olarak, iki üst başlıktan konuyu incelememiz gerekir. Ekonomi kabin ücretleri ve Business kabin ücretleri olarak iki üst başlık. Şimdi iki kabinde de aynı alt başlıklar bulunur ve İki kabinde de aynı kurallar geçerlidir. Örnek olarak ekonomi sınıfı kabin ücretlerini konu alalım. Kabin içerisinde 160 koltuk olduğunu düşünelim ( bu rakam uçak modeline göre değişiklik gösterir, 100 de olabilir, 400 de ). Gene varsayalım aşağıdaki şekilde satışa çıkarılıyor:

Bu liste ekonomi kabin için belirtilen ücret sınıflarıdır. Başka bir deyişle yukarıda belirttiğim ücret sınıflarında bilet alan yolcular aynı kabin içerisinde oturur. Aynı hizmeti alırlar, hatta yan yana otururlar. Her bir ücreti birbirinden ayıran tek fark bilet kurallarıdır. İlk iki veya üç ücret sınıfı promosyonel ücretlerdir. Değişiklik hakları yoktur. Bu nedenle ücret sınıflarını satın alan yolcular, uçuşlarını gerçekleştirmediği durumlarda biletleri yanar. Sonraki ücret sınıfı önceden belirlenen bedel karşılığında değişiklik yapabilir. Bir sonraki daha düşük bedel ile değişiklik yapabilir, bir sonraki ücretsiz değişiklik yapar. Bu şekilde kısıtlamalar azaltılarak en üst rakama ulaşır. Son ücret sınıfı ücretsiz değişiklik ve bedelsiz iade hakkı tanır. Bunun yanında biletler en düşük ücretten yüksek ücrete doğru satışa sunulur. Aynı zamanda her bir ücret sınıfında kontenjan dolana kadar satışa açık tutulur. Bunların dışında sezon durumuna ve yüksek taleplerin olabileceği dini ve resmi tatillere göre değişiklik gösterir.

Bunun dışında bilet kuralları, uçak seferinin iptal edilmesi durumlarında yolcu lehine göre değişir… ilgili yazı

Aynı zamandaEn ucuz uçak biletini nasıl satın alınır” yazımıza da göz atmanızı öneririz… ilgili yazı

2. Zorunlu Devlet Vergileri:

Zorunlu devlet vergileri, adından da anlaşılacağı gibi devlet tarafından tahsil edilmesi zorunlu vergilerdir. Bu nedenle her bir havayolu devletin belirlemiş olduğu bedeller üzerinden tahsil etmek ile yükümlüdürler. Ne fazla ne de az tahsil edemezler.

Bunların başlıcaları;

3. Havayolunun Tahsil Ettiği Harçlar:

Havayolu taşıyıcı şirketleri vermiş olduğu hizmetlere göre değişiklik gösteren ücretler tahsil ederler. Başka bir deyişle bu harçlara havayolları adlar takmıştır. Örneğin, Türk Hava Yolları THY bu harca ” Yakıt Harcı ( YR ) ” demiştir. Pegasus ise Check-In Bedeli demektedir.

4. Hizmet Bedeli:

Hizmet bedeli, uçak biletini almış olduğunuz satış kanalına göre değişiklik gösterir. Bundan dolayı internet üzerinden satın aldığınızda daha düşük hizmet bedeli ödüyor iken, lüks bir cadde üzerinde ofisi bulunan bir acente aracılığı ile satın almak istediğinizde daha yüksek bir hizmet bedeli ödersiniz ( Acenteler sadece bu hizmet bedeli üzerinden para kazanmaktadır ).


Uçak bileti ücret sınıfları yazımızı okuduktan sonra, umarım kafanızdaki sorulara cevap vermiş oluruz. Bundan sonra daha farklı bir bakış açısı oluşturmanıza yardım etmek amacı ile bu yazı kaleme alınmıştır.

İyi seyahatler dileğiyle..

2 yanıt